Dit wist je nog niet over big data

Aan reuring rondom big data geen gebrek. Het is een populair begrip dat je steeds vaker voorbij hoort komen. Maar wat is het eigenlijk en hoe kan je het gebruiken?

Wat is big data?

Big data is letterlijk enorme hoeveelheid data die niet meer met reguliere databasemanagementsystemen onderhouden kunnen worden. Tegenwoordig kan er steeds meer en steeds sneller een steeds grotere variatie aan data opgeslagen worden. Dit kunnen social media-updates zijn, cookies en weblogs maar ook meterstanden, bedrijfsadministratie of gps-locaties van mobiele telefoons.

Big data analytics

Er is echter weinig toegevoegde waarde aan die enorme hoeveelheden verzamelde data. Deze data zijn pas waardevol als je weet hoe je ze moet structureren en hoe je er informatiestromen uit kan halen (zie ook data deep dive). Met behulp van big data analytics kun je deze data onderzoeken. Het is mogelijk om er verborgen patronen, verbanden en andere bruikbare stuurinformatie in te vinden. Zo kunnen er nu beslissingen worden gemaakt op basis van data en niet op basis van onderbuikgevoel.

Denk bijvoorbeeld aan een verzekeringsmaatschappij die hiermee fraude kan detecteren. Of een school die kan voorspellen welke kinderen zullen blijven zitten (en hierdoor extra aandacht kunnen geven). Of een sportclub die het inzet om te bepalen welke spelers ze het beste kunnen kopen.

Wilt u weten hoe uw bedrijf met big data om moet gaan en wat de voordelen ervan zijn? Neem dan contact op met een van onze data-analisten.

 

Posted on 3 november 2016

Share the Story

Back to Top