Internet of Things (IoT): een mijlpaal of een risico?

Internet-of-Things

Wat betekent Internet of Things (IoT)?

Internet of Things (IoT) is een vaag begrip dat je tegenwoordig steeds vaker voorbij hoort komen. In principe komt het erop neer dat er sensoren verborgen zitten in alledaagse apparaten, die met elkaar in verbonden zijn. Hierdoor worden alledaagse apparaten interactief met zowel mensen als met elkaar. Op deze manier ontstaat er een groot netwerk waarin waardevolle informatie wordt verzameld en opgeslagen.

Zo dient de smartphone als ‘link’ tussen de mens en apparaten. En die link kan behoorlijk ver doorgevoerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan Smart Homes of Smart Cities.

 1. Smart Homes
  Smart Homes zijn huizen waarin meerdere systemen en apparaten met elkaar verbonden zijn. Bewoners kunnen op een afstandje – dus via de smartphone – het beveiligingssysteem inschakelen, de temperatuur aanpassen of de wasmachine aanzetten.
 2. Smart Cities
  In een Smart City zijn meerdere systemen en apparaten met elkaar verbonden. Deze delen gegevens met elkaar om veel voorkomende processen in een stad te verbeteren. Denk hierbij aan energiebesparing, het laten doorstromen van verkeer en het opsporen van kapotte stadsverlichting.

Big brother is watching you

Hoewel de voordelen van Internet of Things oneindig lijken te zijn, zijn er toch ook een paar grote nadelen. Internet of Things overheerst namelijk je dagelijkse leven zonder dat je erbij stilstaat. Dit heeft grote gevolgen die niet altijd positief zijn.

 • Geen privacy meer
  Je privacy verdwijnt. De grote vraag is namelijk wat er met alle data gebeurt als deze is opgeslagen. Een ding is zeker: alle opgeslagen data verdwijnt nooit waardoor men alles kan traceren en achterhalen. De boekverfilming “The Circle” is hier een mooi voorbeeld van. De rode draad in de film is de grens tussen privé en openbaar. Alles bij elkaar schetst The Circle een weinig rooskleurig beeld van de toekomst.
 • Veiligheid online
  Online inbreken wordt eenvoudiger door slechte beveiligingssystemen. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de huishoudelijke apparaten eenvoudig te hacken zijn. Apparaten zoals ‘slimme’ thermostaten, lampen en waterkokers zijn daarom razend populair onder hackers. De makers hiervan denken zelden na over de beveiliging. Wat voor persoonlijks valt er tenslotte te hacken in een koffiezetapparaat? Meer dan je denkt. Als je via je smartphone je koffiezetapparaat bedient, kunnen hackers – via je koffiezetapparaat – bij al je gegevens op je smartphone.

Hogere levenskwaliteit

Er zijn echter ook onderzoekers die beweren dat Internet of Things de kwaliteit van mensenlevens juist kan verbeteren op het gebied van energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs. Stel je bijvoorbeeld voor dat iemand een hartaanval krijgt. Door middel van Internet of Things kan een arts al in een ambulance data verkrijgen over de medische achtergrond van de patiënt. Hierdoor kan deze arts efficiënter en sneller handelen. Dit scheelt natuurlijk enkele seconden, maar in dit geval kunnen deze cruciaal zijn.

Internet of Things: een mijlpaal of een risico?

Het is de vraag hoe Internet of Things zich in de toekomst verder gaat ontwikkelen. Gaat de kwaliteit van ons leven omhoog of veroorzaakt het alleen maar meer problemen?

Want to know more?

Ben je benieuwd naar wat wij nog meer in petto hebben als het gaat om data science? Neem dan contact op met Jesse Luk via jesse@tottadatalab.nl. Je kunt natuurlijk ook even bellen naar 020 514 1328.

Posted on 28 juni 2017

Share the Story

Back to Top