Wat is Apache?

Wat is Apache en wat doet het?

Apache klinkt niet alleen als een ingewikkeld fenomeen, maar dat is het ook. Even kort samengevat: het is een webserver. Een webserver is een programma dat via een netwerk HTTP-verzoeken ontvangt. HTTP-verzoeken (Het Hypertext Transfer Protocol) zijn afkomstig van talloze Internetgebruikers uit de hele wereld. Er komen oneindig veel verzoeken per dag binnen. Een webserver stuurt de content – die wordt opgevraagd door middel van deze HTTP-verzoeken – door naar de internetgebruikers. Dit zorgt ervoor dat content via het World Wide Web dagelijks bij miljarden mensen terechtkomt.

De monopoliepositie van de webserver

Er zijn verschillende webservers, maar Apache weet zichzelf goed te onderscheiden van haar concurrenten. Apache is namelijk een ‘open-source’ webserver; dit betekent dat iedereen deze webserver kan gebruiken. Tot op de dag van vandaag wordt er gesleuteld aan deze webserver door vrijwillige softwareontwikkelaars, verspreid over de hele wereld. Een ander bijkomend voordeel is dat het – door de vrije toegang – gebruikt kan worden voor allerlei besturingssystemen zoals Windows en Linux. Aangezien iedereen nu vrije toegang heeft tot iedere website, is dit de meest gebruikte webserver. Dan is het best logisch dat deze webserver meer dan de helft van alle websites beheert én verantwoordelijk was voor de groei van het World Wide Web.

Razendsnelle ontwikkeling

Apache is ontstaan in 1995. Toen was het marktaandeel nog klein. In 1996 vond een keerpunt plaats; vanaf dit moment is deze webserver de populairste van allemaal. Het aantal websites nam namelijk parallel toe met het aantal keren dat de webserver werd gebruikt. In 2009 diende Apache maar liefst 1 miljoen verschillende websites. Dit blijkt allemaal uit de resultaten van het Amerikaanse onderzoeksbureau Netcraft, dat maandelijks het marktaandeel van bepaalde software over alle websites rapporteert.

Voordelen van Apache

Maar wat zijn de aspecten die de webserver zo succesvol en gewild maken?

  • De webserver kan eindeloos veel verkeer en big data aan. De content van een aangevraagde website en de hoeveelheid ervan doen er totaal niet toe.
  • Er wordt gebruikgemaakt van complexe databases, templatetalen, scripttalen en programmeertalen. Deze zijn nodig om de dynamische content op een goede manier te verwerken.

Apache: a ‘patchy’ server?

Er valt nog veel meer te vertellen over Apache, maar toch is er één aspect dat onbeantwoord blijft. Vanwaar die vreemde naam, Apache? Sommige onderzoekers beweren dat de webserver – toen deze nog geen naam had – bekend stond als ‘a patchy server’. Dit omdat de website veel onregelmatige en dynamische content kon verwerken. Andere onderzoekers beweren daarentegen dat de oorspronkelijke auteur van Apache, RobertMcCool, gewoon ontzettend creatief was. Misschien komen we hier ooit nog achter, net zoals we de bovenstaande ingewikkelde stof wisten te achterhalen. De tijd zal het leren!

Want to know more?

Ben je benieuwd naar wat wij nog meer in petto hebben als het gaat om data science? Neem dan contact op met Jesse Luk via jesse@tottadatalab.nl. Je kunt natuurlijk ook even bellen naar 020 514 1328.

Posted on 12 juli 2017

Share the Story

Back to Top