De onmiskenbare kracht van programmeertaal Python

Programmeertaal python

Programmeertaal Python is populairder dan ooit

De programmeertaal Python is momenteel ontzettend populair. Overal ter wereld wordt de taal gebruikt. Daar moet haast wel een goede basis aan ten grondslag liggen. Dit is ook het geval, een Nederlandse basis zelfs. Tijdens de kerstvakantie van 1989 besloot de Nederlandse programmeur Guido van Rossum een nieuwe computertaal te ontwerpen. Dat was een succesvolle beslissing. Het feit dat hij Python ontwikkelde, zorgde ervoor dat hij mocht werken voor grote bedrijven zoals Google en Dropbox. De programmeertaal is nog steeds onmisbaar, ondanks het feit dat Python al ruim 25 jaar bestaat. Niet alleen Google en Dropbox, maar ook Mozilla, Walt Disney Feature Animation, banken en wetenschappelijke instituten zijn grootgebruikers. Daarnaast gebruikt men de programmeertaal bij Hadoop en projecten met Big Data.

De eindeloze mogelijkheden

Python is een open-source programmeertaal; iedereen kan deze taal gratis gebruiken. Daar zijn bijvoorbeeld softwareontwikkelaars heel blij mee. Zij kunnen de programmeertaal namelijk zo aanpassen dat deze exact aan hun specifieke wensen voldoet. Daarnaast kan ontwikkeling van deze taal niet worden tegengehouden en werkt de taal ook snel. Bovendien werkt de programmeertaal Python op elk besturingssysteem.

Waarom is Python zo succesvol en geen andere programmeertaal zoals C++ ? Hieronder de voordelen op een rijtje:

De voordelen van programmeertaal Python

  1. Iedereen, van beginner tot expert, kan deze programmeertaal begrijpen en gebruiken. De codes zijn te simplificeren en daardoor makkelijk aan te passen. Het is daarom de meest aangeleerde programmeertaal bij bètastudies en informatiebedrijven. Er zijn zelfs kinderboeken over geschreven. De taal bevat namelijk een ‘high-level’ code, in tegenstelling tot de andere programmeertalen. Deze hebben namelijk ‘low-level’ codes. Een ‘high-level’ code houdt in dat er geen gebruik wordt gemaakt van ingewikkelde codes met tekens, haakjes, keywords, getallen en extra karakters. Bij ‘high-level’ codes wordt er juist gebruikgemaakt van extra witruimtes en korte codes om overzicht te creëren. Hierdoor is de ‘high-level’ code dus veel makkelijker leesbaar dan een ‘low-level’ code.
  2. Je kunt eindeloos veel met de programmeertaal doen. Python kan onder andere worden gebruikt voor web development, simple scripting, data analyse, machine learning en bij het ontwikkelen van videogames. Verder kan Python worden gebruikt als extensietaal voor applicaties die geschreven zijn in een andere programmeertaal.
  3. Het heeft een rijke bibliotheek; de Standard Library. Hiermee kunnen de meest uiteenlopende projecten sneller en effectiever worden geprogrammeerd. Veel complexe coderingstaken kunnen worden vereenvoudigd, zodat de codebase gestroomlijnder lijkt.
  4. Python kent een actieve community. Er zijn vrijwilligers te vinden over de hele wereld die de programmeertaal dolgraag willen optimaliseren. Ook zijn er vaak internationale congressen die als broedplaats dienen voor nieuwe ideeën.

Een monopoliepositie?

Python is op dit moment de derde grootste programmeertaal. Alleen Java en JavaScript zijn op dit moment groter. Zal het ooit die nummer 1 positie bereiken binnen het grote aanbod programmeertalen? Onze voorspelling is van wel!

Want to know more?

We organiseren regelmatig Kennis Bytes. Tijdens deze externe kennisdelingen wordt een datagerelateerd onderwerp uitgebreid behandeld door één van onze data scientists. Elkaar inspireren, jezelf blijven ontwikkelen en altijd nét iets meer willen weten. Daar draait het om!

Wil je meer weten over onze Kennis Bytes en erachter komen wanneer de volgende sessie wordt georganiseerd? Kijk dan snel hier: https://www.tottadatalab.nl/2018/06/19/alles-weten-kennis-bytes/

Posted on 19 juli 2017

Share the Story

Back to Top