De database: vriend en vijand van onze samenleving

Limegroene vierkante 3D blokjes met een zwarte achtergrond. Daaroverheen een lichtgroene driehoek met in witte letters 'datawoordenboek'.

Altijd en overal

Databases zijn altijd en overal aanwezig, vaak zonder dat je dit doorhebt. Heeft de dokter je weleens gevraagd om je persoonlijke gegevens voor een afspraak? Heb je weleens in een winkel gevraagd of ze een specifiek item op voorraad hadden? Je antwoord hierop is hoogstwaarschijnlijk ja. Gedurende al deze activiteiten wordt namelijk gebruikgemaakt van een bepaalde database, maar waarom eigenlijk?

Relationele structuur

Een database, gegevensbank of databank is een collectie informatie of data, verzameld op een computer. Deze collecties bestaan uit lijsten vol met namen, afspraken of andere gegevens. Deze lijsten zijn verwerkt in tabellen in Excel, zodat je de maximale hoeveelheid informatie erin kunt stoppen. Als je denkt dat Excel voldoende is voor het ordenen van informatie, heb je het mis. Een database gaat nét een stapje verder; deze kan namelijk verbanden zien tussen verschillende lijsten. Als je dus gericht en flexibel data wilt raadplegen en gebruiken, is een database perfect.

De noodzaak van een database

Databases zijn niet voor niets in het leven geroepen; hier lag hele complexe data aan ten grondslag. Een gemiddeld bedrijf heeft namelijk niet te maken met twee simpele lijstjes informatie over klanten, maar met een ongestructureerde berg gegevens. Databases zijn niet alleen bruikbaar in het zakenleven, maar ook in ons dagelijks leven. Deze verrichten namelijk ontzettend veel werk in informatiesystemen zonder dat we dit zien. Het functioneren van de maatschappij is dus ondenkbaar zonder databases.

Te mooi om waar te zijn

Dat een database vooral structuur en overzicht aanbrengt in ingewikkelde data, is wel duidelijk. Een database kan dan ook tekst, nummers, data, tijden, grafieken, afbeeldingen én formules bevatten. Daarnaast kun je data niet alleen zelf ontwikkelen, maar ook lezen, updaten en verwijderen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de onderlinge communicatie tussen al deze databases. Deze communiceren namelijk via het Internet met elkaar, waarbij gebruik wordt gemaakt van programmeertalen zoals Python.

De twee grootste nadelen van een database

Het vele gebruik van databases is dus perfect, zou je nu zeggen. Dit is echter niet het geval. De oorzaak van het inzetten van een database is vaak problematisch. De twee grootste nadelen lichten we hieronder even voor je toe.

  • De privacy van personen kan in gevaar komen door een database. Zeker als het gaat om het koppelen van persoonlijke informatie aan bestaande databases. Veel bedrijven verzamelen dagelijks extreem veel informatie over personen door middel van de zogenaamde cookies of een IP-adres. Als deze kunnen worden geassocieerd met een e-mailadres en vervolgens met een persoon én een adres, kan verrassend veel waardevolle informatie naar boven komen.
  • Corruptie komt regelmatig voor binnen databases. Doordat deze vaak langdurig in gebruik zijn en veel mensen deze aanpassen, ontstaan gegarandeerd onvermijdelijke fouten. Er kan zelfs fraude of vandalisme ontstaan, waardoor de informatie die de database bevat ‘vervuild’ is.

Zo zie je maar weer, ieder voordeel heeft zijn nadeel! Gelukkig heeft een database meer voordelen dan nadelen. Tenminste, als je nagaat dat we niet zonder kunnen…

Want to know more?

Ben je benieuwd naar wat wij nog meer in petto hebben als het gaat om data science? Neem dan contact op met Jesse Luk via jesse@tottadatalab.nl. Je kunt natuurlijk ook even bellen naar 020 514 1328.

Posted on 26 juli 2017

Share the Story

Back to Top