Eén letter met eindeloze mogelijkheden: programmeertaal R

Virtuele aardbol met overal netwerken met cijfers eromheen die in verbinding met elkaar staan; moet een programmeertaal voorstellen

Eén letter, eindeloze mogelijkheden

R: wat is het en wat betekent het? Het is niet zo simpel als de letter oogt en klinkt. R is namelijk een programmeertaal die op dit moment ontzettend populair is onder data-analisten en wiskundigen. R is één van de vele programmeertalen, want door alle technologische ontwikkelingen komen er steeds meer bij. Denk hierbij aan programmeertalen zoals Java, C en Python. Toch is R nét even anders, en dat leggen we hieronder voor je uit.

De evolutie van programmeertaal R

Programmeertaal R bestaat al ruim 40 jaar; deze is ontwikkeld in 1976. Docenten Robert Gentleman en Ross Ihaka van de University of Auckland wilden een beter statistisch platform ontwikkelen voor hun studenten. ‘R & R’ werden ze genoemd; vandaar ook de naam van de programmeertaal. De ontwikkeling van R bleek succesvol; het was een stuk makkelijker om data te interpreteren en te visualiseren. Momenteel wordt R bijgehouden door het zogenaamde R core team, waar ‘R & R’ nog steeds deel van uitmaken. Het R core team bestaat uit mensen uit de hele wereld die er vrijwillig voor zorgen dat R zich blijft ontwikkelen.

‘R programming’: wat houdt het in?

R is, simpel uitgelegd, een software-omgeving voor statistische gegevensverwerking en grafieken. Deze software-omgeving kent een eigen programmeertaal waar je op een andere manier mee kunt communiceren, net zoals je dit kunt doen in bijvoorbeeld het Frans. R is het belangrijkste platform voor statistisch onderzoek en dus erg populair onder data analisten en wiskundigen. Daarom kent R veel uiteenlopende technieken, zoals lineair en non-lineair modelleren, klassieke statistische toetsen, tijdreeksanalyses, classificaties, clusteren, et cetera. Ondanks al deze complex klinkende mogelijkheden, is R eenvoudig te gebruiken en kun je je data makkelijk en snel exporteren.

Code once, use everywhere

Het werk dat je in R gedaan hebt, is in de meeste gevallen een reeks aan commando’s die samengevoegd worden tot één script. Via dit script kun je je data eenvoudig delen met anderen. Daarnaast kun je zien wat anderen doen met hun data. Een script in R kun je bovendien eenvoudig exporteren en in diverse systemen toepassen. Zo’n script wordt ook wel een R-code genoemd. Een R-code kun je extern gebruiken om bijvoorbeeld een database aan te passen of om data te bewerken op big data-platformen zoals Hadoop.

De voordelen van programmeertaal R?

R is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid, en dat is niet voor niets. We hebben de voordelen van R – ten opzichte van andere programmeertalen – hieronder voor je opgesomd.

  1. R is gratis, terwijl je voor andere programmeertalen vaak moet betalen. R kun je overal ter wereld gebruiken, terwijl dit met andere programmeertalen niet kan. Je moet de programmeertaal dan opnieuw installeren én er dus opnieuw voor betalen. Kortom, R kun je eenvoudig en op ieder operationeel systeem gebruiken, overal ter wereld. En dat in slechts enkele minuten!
  2. R is een open-source programmeertaal. Dit houdt in dat alle gebruikers R kunnen bewerken en optimaliseren zonder dat ze daar toestemming voor nodig hebben. Hierdoor verveelt R nooit; je kunt altijd wel nieuwe ontwikkelingen ontdekken binnen het platform. Niemand is de eigenaar van R, waardoor de taal continu in ontwikkeling is. R zal dus niet zo snel uitsterven…

Programmeren maar!

De mogelijkheden binnen R zijn dus eindeloos, gratis én eenvoudig. Het kost echter wel veel tijd voordat je alles onder de knie hebt, maar dan heb je ook wat. Plus de garantie dat je R overal, kosteloos en oneindig lang kunt gebruiken.

Want to know more?

We organiseren regelmatig Kennis Bytes. Tijdens deze externe kennisdelingen wordt een datagerelateerd onderwerp uitgebreid behandeld door één van onze data scientists. Elkaar inspireren, jezelf blijven ontwikkelen en altijd nét iets meer willen weten. Daar draait het om!

Wil je meer weten over onze Kennis Bytes en erachter komen wanneer de volgende sessie wordt georganiseerd? Kijk dan snel hier: https://www.tottadatalab.nl/2018/06/19/alles-weten-kennis-bytes/

Posted on 16 augustus 2017

Share the Story

Back to Top