Hoe ver kun je gaan met kunstmatige intelligentie?

Nog 99 procent te gaan

Zelfrijdende auto’s, zorgrobot Alice en virtuele assistenten zoals Siri; de vooruitgang van kunstmatige intelligentie is spectaculair en we zijn er nog lang niet vanaf. Sterker nog, we zitten nog niet eens op 1 procent van de capaciteit van kunstmatige intelligentie, en dit groeit exponentieel. Het is dus zeker een noemenswaardig verschijnsel, waar bovendien behoorlijk ethische dilemma’s bij komen kijken…

Artificial Intelligence

Kunstmatige intelligentie (KI), oftewel Artificial Intelligence (AI), is een moeilijk te definiëren begrip. Over het algemeen is het niets meer dan een verzamelnaam voor machines en systemen die het menselijk denkvermogen imiteren. Deze machines en systemen reageren op impulsen of data uit hun omgeving, en nemen op basis daarvan zelfstandig beslissingen. Kunstmatige intelligentie gaat verder dan alleen data en wiskunde; het betreft ook robotica, rechtspraak, vertalen, computer games en neurale netwerken.

Sterke versus zwakke kunstmatige intelligentie

Je kunt een onderscheid maken tussen twee typen kunstmatige intelligentie: sterk en zwak. Bij de sterke variant wordt kunstmatige intelligentie gezien als het perfecte model van de mens. Dit onderzoeksgebied houdt zich daarom bezig met het creëren van machines of systemen die écht problemen oplossen, en wellicht zelfbewustzijn hebben. De zwakke variant is veruit de populairste vorm. Deze vorm houdt zich bezig met het ontwikkelen van gedrag van machines of systemen die intelligent lijken, maar dit niet zijn. De menselijke intelligentie wordt overstegen door deze bijvoorbeeld te combineren met de extreme rekenkracht van computers.

Een extra check: de turingtest

Maar wanneer kun je een machine of systeem nou écht intelligent noemen? Dit achterhaal je door gebruik te maken van de turingtest; een experiment dat is opgesteld door de Engelse wiskundige Alan Turing. Gedurende dit experiment moet een proefpersoon chatten met twee ondervragers, waarvan er één een computer is. De proefpersoon moet achterhalen wie de computer is, en dit kan slechts door de informatie uit de chatsessies te gebruiken. Als de proefpersoon niet – of verkeerd – aangeeft wie van de twee ondervragers de mens is, dan is de computer intelligent.

De voordelen van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie kan heel nuttig zijn binnen onze maatschappij. Zo kunnen spraakherkenning, zelfsturende systemen en vertaalmachines voor meer gemak zorgen. Verder kan bijvoorbeeld een intelligente computer heel nauwkeurig afwijkingen zien, wat goed van pas komt binnen de gezondheidszorg. Tevens kunnen zij – zonder moe te worden – gecompliceerde en langdurige operaties uitvoeren.

Bang voor de toekomst

Hoewel kunstmatige intelligentie een populaire onderzoekstak is, komt de filosofie er al direct bij kijken. Niemand weet namelijk hoe intelligent computers daadwerkelijk kunnen worden. Sommige mensen zijn daarom bang dat de mensheid de controle verliest over kunstmatige intelligentie. Wat moeten we doen als machines écht slimmer worden dan wij? Kunnen ze ontsnappen aan de menselijke controle, of gaan ze de mensheid domineren?

Een eeuwig dilemma

Het zijn vooral wetenschappers die zich zorgen maken. Stephen Hawking waarschuwde bijvoorbeeld voor nucleaire wapens die zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Deze wetenschappers willen – en terecht ook – meer onderzoek naar het ‘zelflerende aspect’ van kunstmatige intelligentie. Wat de toekomst ons brengt weten we niet. maar we weten wél dat we nog niet van kunstmatige intelligentie af zijn. Als we ervoor zorgen dat we onze kritische geest behouden, zijn we de computers nog even te slim af…

Want to know more?

We organiseren regelmatig Kennis Bytes. Tijdens deze externe kennisdelingen wordt een datagerelateerd onderwerp uitgebreid behandeld door één van onze data scientists. Elkaar inspireren, jezelf blijven ontwikkelen en altijd nét iets meer willen weten. Daar draait het om!

Wil je meer weten over onze Kennis Bytes en erachter komen wanneer de volgende sessie wordt georganiseerd? Kijk dan snel hier: https://www.tottadatalab.nl/2018/06/19/alles-weten-kennis-bytes/

Posted on 30 augustus 2017

Share the Story

Back to Top