Wat is Natural Language Processing?

Ingezoomd op een woordenboek met een pen erop

Computers en taal: een match made in heaven?

Spreken, schrijven en lezen: we kunnen het allemaal. Dit doen we door gebruik te maken van één van de vele menselijke talen op onze aardbol. Door middel van taal kun je betekenis hechten aan alle elementen die je kunt waarnemen. De wereld om je heen begrijpen zonder taal is simpelweg onmogelijk. Maar niet alleen mensen communiceren met elkaar door middel van taal. Computers maken óók gebruik van taal, en dan hebben we het niet alleen over programmeertalen. Het begrijpen van ‘mensentaal’ is geen privilege meer van de mens…

Natural Language Processing: wat houdt het in?

De vaardigheid van een computerprogramma om een menselijke taal te begrijpen, wordt Natural Language Processing (NLP) genoemd. NLP is eigenlijk een complexe combinatie van computerwetenschap, kunstmatige intelligentie en computationele linguïstiek.  De nadruk ligt op het programmeren van computers op zo’n manier, dat deze een corpora aanmaken van de menselijke taal. Natural Language Processing beperkt zich echter niet tot het begrijpen van de taal; het produceren van menselijke taal is ook een belangrijk aspect. Het voeren van een dialoog met de mens gaat echter niet elke computer makkelijk af…

Eén grote uitdaging

Natural Language Processing zorgt dus ervoor dat de kloof tussen de mens en digitale data kleiner wordt door gebruik te maken van één gemeenschappelijke taal. Maar dit gaat niet altijd even soepel. De ontwikkeling én toepassing van NLP is namelijk al een hele uitdaging op zich. Computers vereisen – traditioneel gezien – van mensen dat zij tegen computers praten in precieze programmeertaal. Daarnaast moet de taal absoluut niet dubbelzinnig en heel gestructureerd van aard zijn. Dit is vrijwel onmogelijk, want menselijke taal is nooit precies. Je hebt altijd te maken met aspecten zoals slang, dialecten en sociale context.

Natural Language Processing in de praktijk

Ondanks het feit dat NLP niet zo populair is als de termen Big Data en machine learning, wordt het elke dag, wereldwijd én heel vaak toegepast. Dit gaat niet altijd van een leien dakje; kijk maar naar onderstaande voorbeelden in de praktijk…

  1. Er is tegenwoordig extreem veel digitale informatie te vinden. Dit moet voor iedereen toegankelijk zijn, en dat is de grote uitdaging van vertaalmachines. Het vertalen van woorden is eenvoudig, maar als het aankomt op hele zinnen wordt het lastig. Een vertaalmachine kan bijvoorbeeld nog geen context, sarcasme of spreekwoorden begrijpen.
  2. Iedereen heeft het weleens meegemaakt dat er een ongewenst mailtje in zijn of haar mailbox terecht kwam, óf net andersom. Het is de taak van een spamfilter om deze mails tegen te houden, maar dit gaat niet altijd even soepel. Een goed werkend spamfilter is ook een verantwoordelijkheid van NLP, dus hier kan aan gewerkt worden.
  3. In ons digitale tijdperk is het aanbod van informatie zo groot, dat het onmogelijk is om alles te begrijpen en te onthouden. Daarom is het noodzakelijk om de belangrijke informatie te filteren. Het samenvatten van informatie is dus de ideale oplossing die soms al wordt toegepast, en dit zal ook steeds vaker gebeuren.
  4. Door zoekmachines hebben we alle informatie tot onze beschikking. We hoeven simpelweg alleen een vraag in te typen, en er komen duizenden antwoorden tevoorschijn. Toch zijn zoekmachines nog behoorlijk primitief als het gaat om specifieke vragen. Het gevolg hiervan is dat zoekopdrachten bijgewerkt en aangepast moeten worden, wat frustrerend kan zijn.

Zeg maar dag tegen programmeertalen..?

Het uiteindelijke doel van NLP is het ontwerpen en bouwen van systemen die de menselijke taal begrijpen én produceren. De ontwikkelaars achter NLP willen echter méér. Zij willen het liefst dat complexe programmeertalen zoals Java en Python verdwijnen. Deze gespecialiseerde talen zouden communicatie met de digitale data namelijk ingewikkelder maken. Maar of het de ideale oplossing is, valt te betwisten. Communicatie is ook niet altijd makkelijk in een wereld met honderden ‘natuurlijke’ talen…

Want to know more?

Ben je benieuwd naar wat Totta data lab nog meer in petto heeft als het gaat om data science? Neem dan contact op met Jesse Luk via jesse@tottadatalab.nl. Je kunt natuurlijk ook even bellen naar 020 514 1328.

Posted on 6 september 2017

Share the Story

Back to Top