Nooit meer een mislukte selfie met een neuraal netwerk

Twee meiden die een selfie nemen op een dak(terras)

‘Lieke en 9 anderen vinden je foto leuk’.

Gemiddeld 10 likes op een selfie: wáár gaat het mis? Want je kunt veel meer likes krijgen… Ten minste, als we PhD student Andrej Karpathy moeten geloven. Hij ontwikkelde een neuraal netwerk dat selfies ‘beoordeelt’. Uit de duizenden selfies die door het neurale netwerk worden gecheckt, kwam een opvallend patroon naar voren. Als je je voorhoofd van een selfie afsnijdt, stromen de likes gegarandeerd binnen…

 

The magic of machine learning

Een robot die je vertelt waar het misgaat met je selfies; het maakt het leven zóveel makkelijker. Want tsja, tegenwoordig doen we niets anders dan naar een schermpje turen, Snapchats van jezelf de wereld insturen en filters gebruiken zodat je foto te mooi om waar lijkt te zijn. Zo’n twee jaar geleden liep Andrej Karpathy tegen dit wereldprobleem aan en besloot hier iets aan te doen door zijn studie te combineren met de wereldwijde, dringende en onbewuste behoefte aan likes.

 

Karpathy’s unieke neurale netwerk

Karpathy ontwikkelde in 2015 een convolutioneel neuraal netwerk aan de University of Stanford. Dit neurale netwerk bootst de visuele cortex van de mens na. Een neuraal netwerk staat erom bekend dat het aspecten uit het dagelijks leven gaat herkennen door de vele input die het netwerk krijgt. Een voorbeeld is de herkenning van afwijkingen door medische apparatuur. Karpathy heeft het volgende gedaan: hij voedde het convolutionele neurale netwerk met 2 miljoen selfies van het Internet en trainde het netwerk op deze manier om ‘goede’ selfies van ‘slechte’ selfies te onderscheiden. Vervolgens liet Karpathy het netwerk 50.000 selfies zien die nog niet eerder aan dit netwerk waren getoond.

 

Wat is ‘goed’ en wat is ‘slecht’?

Maar in hoeverre klopt het oordeel over goede en slechte selfies? Het kan zomaar zijn dat iemand kwalitatief gezien een goede selfie heeft gepost, maar simpelweg weinig likes krijgt omdat deze midden in de nacht is geplaatst. Dit kan natuurlijk voorkomen, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Of een selfie ‘goed’ of ‘slecht’ is, heeft Karpathy gebaseerd op het aantal likes in verhouding tot het aantal volgers. Goede en slechte selfies worden door dit neurale netwerk dus verklaard aan de hand van de stijl van de afbeeldingen. Aantrekkingskracht van de persoon zelf speelt absoluut geen rol.

 

Wat je wél en wat je níet met doen

We zullen er niet langer omheen draaien; aan de onderstaande eisen moet jouw selfie voldoen.

  • Wees een vrouw. Er is geen enkele man te vinden in de top 100 selfies die door het netwerk is ontwikkeld.
  • Snijd je voorhoofd af van de foto; dit blijkt vooral een trend te zijn onder vrouwen.
  • Laat je lange lokken shinen. Extra likes voor degenen die ze nonchalant over hun schouders laten vallen!
  • Maak je foto lichter. Op deze manier lijkt alles meer één geheel.
  • Maak gebruik van filters, zodat het contrast binnen de foto minder wordt. Vooral met een zwart-witfoto bereik je nét die honderdste like. Geef toe, dat geeft een beter gevoel dan 99 likes.
  • Voeg een kader toe aan de foto. En dan bedoelen we niet zo’n gekleurde met bloemetjes, maar gewoon een witte of zwarte balk.

In principe geldt dit lijstje ook voor mannen, met uitzondering van die afgesneden voorhoofden. Daarnaast staat bij mannelijke selfies het hoofd vrijwel altijd volledig op de foto, en de schouders mogen ook niet ontbreken.

Naast de bovenstaande ‘to do list’ bestaat er ook nog een lijstje met absolute no-go’s:

  • Selfies in het (bijna) donker nemen
  • Je hoofd te groot in beeld brengen; niemand zit te wachten op een close-up
  • Groepsfoto’s in de vorm van een selfie (nog erger: genomen met een selfiestick)

 

Twijfel je nog? Vraag het de Selfie Bot!

Als je nu denkt: ‘Heel leuk, maar ik kan toch niets met een neuraal netwerk’, dan heb je het mis. Er is namelijk een Twitteraccount te vinden van dit neurale netwerk. Het enige wat je hoeft te doen is je selfie sturen naar deze zogenaamde Selfie Bot via Twitter (@deepselfie) en je krijgt binnen enkele minuten een reactie terug. Nu alleen hopen dat je volgers dit niet zien en merken dat je je foto hebt aangepast…

Posted on 13 september 2017

Share the Story

Back to Top