Hier lees je waarom het ontwikkelingsplatform GitHub zo populair is

database met cijfers en een blauwe verlichte streep: github

20 miljoen fans

GitHub is een ontwikkelingsplatform waaraan iedereen over de hele wereld kan meewerken. Je kunt er bijvoorbeeld code hosten, projecten managen en software bouwen. Het delen van kennis en ervaring met andere ontwikkelaars via GitHub is ontzettend populair. GitHub bestaat sinds 2008 en heeft naar eigen zeggen 20 miljoen gebruikers en 35 miljoen projecten. Wij leggen je uit waarom mensen een stapje verder gaan dan het gebruiken van traditionele databases en waarom ze zijn gevallen voor de charmes van GitHub.

Version Control System

Het ontwikkelingsplatform GitHub is een versiebeheersysteem (Version Control System). Dit is een computerprogramma – of een verzameling programma’s – waarmee men wijzigingen in documenten, programma’s of andere bestanden kan aanbrengen en beheren. Een VCS wordt om deze reden het meest gebruikt tijdens de ontwikkeling van software. Op deze manier kunnen meerdere mensen wijzigingen aanbrengen in één bestand. Dit bestand wordt ook wel een repository genoemd. Elk project heeft dus zijn eigen repository, oftewel een ‘repo’. Het bestand wordt namelijk constant veranderd, wat leidt tot eindeloos veel aangepaste versies van het officiële bestand. Version Control Systems houden deze wijzigingen bij en slaat elke versie opnieuw op. Dit stelt ontwikkelaars in staat om makkelijk deel te nemen, te veranderen en de eerdere wijzigingen te bekijken. Ook mensen die niets te maken hebben met de ontwikkeling van het project, kunnen de bestanden eenvoudig downloaden en gebruiken.

Ontdek, selecteer en programmeer

Je kunt zelf projecten selecteren door middel van de zoekbalk. Want vind maar eens de weg tussen 35 miljoen projecten… Je kunt niet alleen selecteren op categorie, maar ook op populariteit. Gebruikers kunnen projecten die zij goed of interessant vinden namelijk een ster geven. Op deze manier krijgen ontwikkelaars een idee welke technologieën, tools en programmeertalen in trek zijn. Zo achterhaal je eenvoudig welke trends er op dit moment booming zijn. Daarnaast zorgt de wekelijkse nieuwsbrief van GitHub ervoor dat je up-to-date blijft.

De voordelen van GitHub

GitHub kent eindeloos veel handige tools die het jou heel makkelijk maken. Er zijn niet voor niets 20 miljoen enthousiastelingen te vinden op onze aardbol. Hieronder vind je een greep uit de charmes van GitHub:

  1. Je kunt ervoor kiezen om jouw project voor jezelf te houden. Er bestaat namelijk een betaalde versie waarmee je jouw project in jouw eigen cloud kunt hosten.
  2. Je kunt openbaar een probleem rapporteren, een idee delen of een vraag stellen. Dit wordt ook wel een ‘issue’ genoemd.
  3. Je kunt de revisienummers teruglezen. Dit zijn de codes die staan voor een wijziging, en deze worden gekoppeld aan een tijdstip en een persoon.
  4. Je kunt een bestand ‘forken’. Dit is het geval als je een nieuw project creëert dat gebaseerd is op een bestaand project. Als het bestaande project wordt aangepast, kun je deze aanpassingen eenvoudig verwerken in jouw eigen nieuwe project.
  5. Je kunt een ‘pull request’ indienen bij de auteurs van het originele project die jij hebt geforkt. Je wilt dus dat zij op de hoogte zijn van jouw nieuwe ideeën. De auteurs van het originele project kunnen jouw aangepaste project beoordelen en vervolgens beslissen of ze het wel of niet opnemen in het originele project.
  6. Als er een project moet worden aangepast, wordt dit veilig gedaan. Er wordt een kopie van het origineel gemaakt, zodat de kopie aan de zijlijn kan worden aangepast.
  7. Last but not least: social networking. Iedere gebruiker heeft een profiel waarop een samenvatting van alle werkzaamheden, wijzigingen en bijdragen staan. Tevens kan alles publiekelijk besproken worden, en dit maakt GitHub heel toegankelijk.

GitHub in een andere context

Als je rond gaat kijken op GitHub zie je van alles voorbij komen. Van hobbyisten die een app hosten tot grote officiële projecten. Een voorbeeld van een leuk project is Font-Awesome. In dit project worden allerlei tekens verzameld; van simpele pijltjes tot ingewikkelde logo’s. Deze kun je zelf gebruiken en aanpassen. Daarnaast hoeft GitHub niet alleen gebruikt te worden door ontwikkelaars. Als je met een team bijvoorbeeld constante veranderingen aanbrengt in een Word-document, kan GitHub worden gebruikt als Version Control System. Dit is niet de meest gebruikelijke optie, maar wél een mogelijkheid. Kortom: met GitHub sla je 35 miljoen vliegen in één klap!

Want to know more?

Ben je benieuwd naar wat wij nog meer in petto hebben als het gaat om data science? Neem dan contact op met Jesse Luk via jesse@tottadatalab.nl. Je kunt natuurlijk ook even bellen naar 020 514 1328.

Posted on 22 november 2017

Share the Story

Back to Top