Blockchain heeft de toekomst, maar wat is dit precies?

Datawoordenboek afbeelding blockchain veel opgestapelde munten

The people are watching you

Blockchain gaat volgens velen de wereld veranderen, net zoals het Internet dit heeft gedaan. Ondanks het feit dat blockchain een vrij nieuw fenomeen is, zijn velen overtuigd van de toekomst ervan. De blockchain is een open database die geschikt is voor elke transactie of gegevensuitwisseling. Aangezien elke transactie openbaar wordt opgeslagen, is een derde controlerende partij niet meer nodig. Iedereen die toegang heeft tot het internet kan alle transacties bekijken; Blockchain kent namelijk geen eigenaar. Deze database is voor en door de bevolking, en daarom voorspelt men dat zaken zoals fraude minder vaak zullen voorkomen.

Hoe zit een blockchain in elkaar?

Een blockchain is een gedistribueerde database. Dit houdt in dat de opslagapparaten binnen de database niet allemaal zijn verbonden met één gemeenschappelijke verwerkingseenheid. Een gedistribueerde database bestaat dus uit diverse locaties. Op deze manier worden zaken zoals manipulatie en vervalsing tussen nodes tegengegaan. Voorbeelden van nodes zijn computers, laptops, routers, draadloze printers, draadloze betaalautomaten en telefoons. De gegevensuitwisseling tussen alle nodes wordt altijd openbaar geregistreerd; iedereen kan alles zien.

De block en de chain

Een block bestaat uit twee onderdelen: een blockheader en een inhoud (een ‘block’). In blocks staan de bij te houden data en blockheaders bevestigen wanneer en in welke volgorde blocks geregistreerd zijn. Er worden tijdindicaties gegeven aan blocks door deze blockheaders om dubbele uitgaven en conflicten te vermijden. Een blockheader koppelt de diverse blocks aan elkaar, door verwijzingen toe te voegen aan de blocks. Eigenlijk zouden de verwijzingen zo complex mogelijk moeten zijn, want op deze manier wordt het nóg moeilijker om te vervalsen. Dit wordt gedaan door een ingewikkelde hash in de verwijzing te stoppen. Een hash is in principe niets anders dan een verzameling getallen. Een opsomming van nulletjes en eentjes maakt het achterhalen van verwijzingen, blocks en nodes echter wel héél ingewikkeld. Het toevoegen van hashes aan verwijzingen bleek voor het eerst succesvol te zijn bij het achterhalen van spam bij e-mailadressen.

GoogleDocs, maar dan anders

Eigenlijk kun je blockchains vergelijken met GoogleDocs. Dit is ook een gedeeld document waarin je precies kunt zien wie wat wanneer heeft gewijzigd. Toch is er één eigenschap die de blockchain uniek en onderscheidend maakt. In een blockchain kunnen alleen wijzigingen toegepast worden ‘aan de onderkant’. Dit houdt in dat het niet mogelijk is om eerdere wijzigingen te verbergen of te veranderen. In een blockchain is letterlijk elke stap zichtbaar. Als je dus iets te verbergen hebt en gegevens uit het verleden wilt veranderen, wordt dit gegarandeerd opgemerkt.

Hoge betrouwbaarheid

Normaal gesproken is er een derde partij bij betrokken die de transactie of uitwisseling controleert, bijvoorbeeld door een bank. Bij een gedistribueerde database, dus bij een blockchain, is er juist geen derde partij aanwezig. En dit maakt de uitwisseling van gegevens juist zo betrouwbaar. Hashes vertellen je namelijk precies wat voor wijzigingen er worden gemaakt in blocks. Als er in één block iets wordt gewijzigd, moet deze wijziging ook worden toegepast in de andere blocks. De sleutel tot succes is het feit dat iedereen dit kan zien. Een blockchain is dus een open en transparant systeem, waarin elke wijziging wordt opgemerkt. Hierdoor neemt de integriteit en de betrouwbaarheid van de blockchain enorm toe.

De toepassing van blockchains: Bitcoins

Het aantal toepassingen waarvoor blockchains worden gebruikt is oneindig; dit varieert van leningen tot identiteitsbeheer. Toch zijn nog veel mensen skeptisch over de daadwerkelijke toepassing van blockchains. Zo wordt de Bitcoin, een van de bekendste blockchains, vaak gezien als iets van de verre toekomst. Maar niets is minder waar, aangezien er steeds meer berichten in de media opduiken over deze digitale munteenheid. Steeds meer mensen investeren in de Bitcoin en betalen ermee.

Wat levert het op?

Blockchains kunnen ervoor zorgen dat transacties sneller, goedkoper en betrouwbaarder verlopen. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden. Zo moet er nog gewerkt worden aan verschijnselen zoals privacy en consumentenbescherming. Of blockchains daadwerkelijk de wereld gaan veranderen, is nog niet duidelijk. Het is een vrij recent fenomeen waar nog relatief weinig over bekend is, dus over de toekomst van de blockchain kan niet veel gezegd worden.

Want to know more?

We organiseren regelmatig Kennis Bytes. Tijdens deze externe kennisdelingen wordt een datagerelateerd onderwerp uitgebreid behandeld door één van onze data scientists. Elkaar inspireren, jezelf blijven ontwikkelen en altijd nét iets meer willen weten. Daar draait het om!

Wil je meer weten over onze Kennis Bytes en erachter komen wanneer de volgende sessie wordt georganiseerd? Kijk dan snel hier: https://www.tottadatalab.nl/2018/06/19/alles-weten-kennis-bytes/

Posted on 29 november 2017

Share the Story

Back to Top