Een scammer eindeloos lang spammen: de ultieme revenge

Rode enveloppen in brievenbussen, oftewel een scammer

Scammer, mag ik nog één ding vragen…?

Iedereen kent die vervelende phishingmails wel. Hierin staat bijvoorbeeld dat je miljonair bent geworden en onmiddellijk de inloggegevens van je bankrekening op moet sturen. Maar hier is nu een geniale oplossing voor gevonden. Onlangs is er een bot ontwikkeld dat de strijd aangaat met deze scammers via de mail. Een bot is een computerprogramma dat op een automatische manier menselijke taken kan nabootsen. De bot gaat net zo lang door met chatten, totdat de scammer het opgeeft. De bot doet zich voor als een echt persoon die nogal dom, irritant en naïef is. Bovendien blijft de bot eindeloos veel vragen stellen. Het gevolg: de scammer wordt helemaal gek.

 

Niet wissen, maar doorsturen

Het is best lastig om scammers te identificeren via de mail. Spam is daarentegen echter wel makkelijk te identificeren. Spam is ongevraagde e-mail en komt vaak in de categorie ‘ongewenste e-mail’ terecht in plaats van de categorie ‘postvak in’. Bij spam probeert iemand iets aan jou te verkopen, en vaak gebeurt dit wél legaal. Spammers proberen geen privacygevoelige informatie van jou te achterhalen; ze willen je slechts iets verkopen. Scammers verkopen je niet direct iets en komen daardoor makkelijker in je postvak in terecht. Het lijkt net alsof deze mail specifiek aan jou gericht is, maar in werkelijkheid is deze mail naar duizend anderen verstuurd. Op deze manier hebben scammers de grootste kans op slachtoffers. Als je denkt dat je een phishingmail hebt ontvangen, is er eigenlijk maar één ding dat je kunt doen: de e-mail wissen. Óf, en dit is misschien wel beter, de e-mail doorsturen naar me@rescam.org.

 

Maak kennis met Rescam

Rescam helpt mensen om geen slachtoffer te worden van scammers. De organisatie die hierachter zit is Netsafe, een online veiligheidsorganisatie uit Nieuw-Zeeland. De bot van Rescam gaat automatisch de strijd aan met scammers. De bot kan in de rol van meerdere ‘personages’ stappen. De mens wordt zo goed mogelijk geïmiteerd door middel van humor en grammaticale fouten. Op deze manier kan Rescam duizenden scammers tegelijk lastigvallen. De conversatie tussen de bot en de scammer gaat eindeloos lang door, want de bot blijft de scammer onnodige vragen stellen. Rescam draait de rollen dus om en verspilt de tijd van de scammer in plaats van andersom. En wees maar niet bang dat de scammer ontdekt dat jij hierachter zit, want jouw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt.

 

It’s all about the money

Of het een succes is? Absoluut. Op dit moment zijn er al vier jaren, zes maanden, zeven dagen, 35 minuten en 40 seconden van de tijd van oplichters verspild. Dit lijkt heel wat, maar als je nagaat dat er jaarlijks 12 biljoen dollar wordt verspild aan phishing scammers, hebben we nog een behoorlijke weg te gaan. Naast het verspillen van de tijd van de scammers, wordt er ook nog eens geheime data over hen achterhaald. De business van scammers krijgt het dus steeds moeilijker. Nog een slimme tactiek van Rescam: niet elk mailadres dat jij doorstuurt wordt tot in de eeuwigheid gebombardeerd met vervelende mails. Eerst wordt er een uitgebreide check gedaan of iemand wel echt een scammer is.

Posted on 21 december 2017

Share the Story

Back to Top