Living on the edge! Ten minste, als het aan edge computing ligt.

Edge Computing

Edge computing is één van de vele technologische trends die onlangs het levenslicht heeft gezien. Bij edge computing worden gegevens niet naar een cloud verstuurd, maar naar de apparaten zelf. Betekent dit dat we afscheid moeten nemen van onze vertrouwde cloud? Nét nadat we al onze bestanden hierheen hebben verplaatst? Nee, want zo extreem zwartwit is de situatie gelukkig niet. Edge computing dient eerder als aanvulling op cloud computing dan als vervanger. Hoe dit precies zit, leggen we je hier uit.

Back to basics: hoe zit het met cloud computing?

Data worden allang niet meer alleen opgeslagen op een harde schijf van een computer of laptop, alleen al vanwege privacy-issues. Data worden tegenwoordig vaak opgeslagen in de ‘cloud’. Dit is een online opslagruimte voor alle gegevens, software en hardware, toegankelijk via het Internet. Een cloud is geen fysieke bewaarplek en dus ontastbaar. Het bewaken van deze online toegangspoort wordt vaak uitbesteed aan een externe dienstverlener.

Edge Computing

Maar wat heeft edge computing wel, wat cloud computing niet heeft? Bij edge computing worden data niet naar de cloud verstuurd, maar naar het apparaat zelf. Bij edge computing gaat het erom dat je ‘zo dicht mogelijk’ bij de data werkt. Het is niet de bedoeling dat de data ergens in een cloud ver weg zijn opgesloten. Normaal gesproken worden duizenden devices verbonden met één externe cloud. Bij devices moeten we niet alleen denken aan computers, telefoons en laptops, maar ook aan alle Internet of Things devices. Denk hierbij aan koffiezetapparaten, stofzuigers, airco’s, auto’s, et cetera. Bij edge computing worden al deze devices met elkaar verbonden. Het ultieme doel van edge computing: een gigantisch en interactief IoT-netwerk creëren in plaats van een éénzijdig netwerk. Iedereen stuurt de data naar één groot datacenter.

Het grote pluspunt van edge computing

Waarom zou je kiezen voor edge computing? Cloud computing is een stuk voordeliger, omdat je de cloud niet zelf draaiende hoeft te houden. Je sluit een abonnement af bij een datacenter en je betaalt voor de benodigde rekenkracht. Ook het datacenter wil uiteraard kosten besparen, waardoor de servers in grote datacenters worden neergezet. Het gevolg: efficiëntere inzet van zowel arbeid als energie. Maar bij cloud computing staan de data – geografisch gezien – ver van de gebruiker af. Het gevolg hiervan is dat je jouw data enkele milliseconden later kunt bekijken dan bij edge computing. Gelukkig merk je daar niets van. Toch is een zo snel mogelijke reactietijd essentieel voor bepaalde bedrijven. Door dichter op de rand van het netwerk data te verwerken, wordt het mogelijk om data ‘live’ te analyseren. Dit is belangrijk voor bedrijven die zich bezighouden met productie, gezondheidszorg, telecommunicatie en financiën.

Vertraging is dodelijk

Ja, je leest het goed. Denk hierbij aan zelfrijdende auto’s, die heel afhankelijk zijn van het goed verwerken van data. In theorie is het wel mogelijk om data door te sturen naar een datacenter. Dit zou probleemloos kunnen verlopen, maar garantie is er niet. Daarom zullen producenten van zelfrijdende auto’s het zekere voor het onzekere nemen en de gegevensstroom zo klein mogelijk houden. Een zelfrijdende auto beschikt niet voor niets over extreem veel rekenkracht. Een zelfrijdende auto heeft alleen al zo’n 200 processoren. De rekenkracht zit hier niet in de cloud, maar in de device. Een datacenter op wielen, zouden we kunnen zeggen.

Een win-winsituatie

Als je denkt dat edge computing het einde is en je spontaan al je data uit de cloud wilt gaan plukken, heb je het mis. Je kunt niet simpelweg je koffiezetapparaatje al het rekenwerk laten doen. Niet alle devices kunnen worden opgezadeld met oneindig veel rekenkracht. Althans, niet voor een fatsoenlijke prijs. Edge computing zorgt er juist voor dat de applicaties die cloud providers aanbieden, complexer en hierdoor betrouwbaarder worden. Bij edge computing worden data verwerkt op plekken die fysiek dichterbij zijn dan een datacenter, zodat data makkelijker en sneller heen en weer gestuurd kunnen worden. Cloud computing en edge computing worden voortdurend gecombineerd. En berekeningen waarbij niet elke milliseconde telt, kunnen via het goedkopere (cloud) computing worden uitgevoerd.

Want to know more?

We organiseren regelmatig Kennis Bytes. Tijdens deze externe kennisdelingen wordt een datagerelateerd onderwerp uitgebreid behandeld door één van onze data scientists. Elkaar inspireren, jezelf blijven ontwikkelen en altijd nét iets meer willen weten. Daar draait het om!

Wil je meer weten over onze Kennis Bytes en erachter komen wanneer de volgende sessie wordt georganiseerd? Kijk dan snel hier: https://www.tottadatalab.nl/2018/06/19/alles-weten-kennis-bytes/

Posted on 25 juli 2018

Share the Story

Back to Top