Let’s talk about algorithms: het Nationale Algoritme Debat #2

Nationale Algoritme Debat

De eerste editie van het Nationale Algoritme Debat was een groot succes. Daarom hoefden wij – Verdonck, Klooster & Associates (VKA) en Totta data lab – niet lang na te denken over een tweede editie. We slaan opnieuw de handen ineen, en gaan dit keer op woensdag 13 november 2019 de maatschappelijke algoritmediscussie aanwakkeren.

Algoritmes: je ontkomt er niet aan

Vorig jaar gingen Kees Verhoeven (D66), Tijmen Blankevoort (Qualcomm), Jeroen van den Hoven (TU Delft), Marc Hijink (NRC), Frans Feldberg (VU) en Nicky Hekster (IBM Watson) met elkaar in discussie over de kansen en bedreigingen van algoritmes. Mocht je het gemist hebben, dan kun je de sfeer proeven door de aftermovie te bekijken of door het sfeerverslag te lezen.

Ook in 2019 was er veel aandacht voor de ontwikkeling en het gebruik van algoritmes, zowel in politiek Den Haag als de maatschappij. Maar ook in de media: ‘Overheid gebruikt op grote schaal voorspellende algoritmes, ‘risico op discriminatie’, aldus de NOS, eind mei 2019. Belangrijke vraagstukken en wrijvingspunten gaan over transparantie, privacy en toezicht. Eind mei werd de regering verzocht een richtlijn te ontwikkelen voor algoritmegebruik door overheden. Daarnaast moeten ze een voorstel uitwerken over het toezicht hierop. Genoeg redenen dus om dit jaar opnieuw met elkaar in discussie te gaan over algoritmes.

De sprekers

Melanie Peters

Peters is sinds 1 februari 2015 directeur van het Rathenau Instituut. Zij doen onderzoek naar de impact van wetenschap, innovatie en technologie op onze maatschappij. Peters heeft ervaring opgedaan in de wetenschap, het bedrijfsleven, de publieke sector en de (inter)nationale politiek. Zo heeft ze gewerkt bij het Ministerie van Landbouw en de Consumentenbond. Ze is opgeleid tot levensmiddelentechnoloog en toxicoloog, en gepromoveerd in de biochemie.

Jan Middendorp

Middendorp is sinds 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij is woordvoerder op het gebied van Overheid & Digitalisering. Ook heeft hij veel ervaring opgedaan in het bedrijfsleven. Zo heeft hij onder andere gewerkt bij ABN AMRO en Rothschild & Co. Hij heeft zowel Economie als Geologie gestudeerd.

Sandra van Heukelom

Van Heukelom is sinds 2001 advocaat bij Pels Rijcken. Dit is een advocaten- en notarissenkantoren, gevestigd in Den Haag. Van Heukelom leidt het Fondsenteam en het AWB-expertiseteam. Daarnaast is ze initiatiefnemer en partner van de sectie Innovation , Privacy & Technology (IP&T). Zij helpt cliënten om technologische innovaties juridisch mogelijk te maken. Van Heukelom heeft zowel civiel recht als staats- en bestuursrecht gestudeerd.

Jitka Beukenkamp

Beukenkamp is Head of Digital Benelux bij Cognizant. Dit bedrijf is gespecialiseerd op het gebied van digitale innovaties. Ze inspireert en ondersteunt klanten om strategische, digitale innovaties door te voeren. Beukenkamp heeft veel ervaring opgedaan in de ICT-branche. Zo heeft ze bij Logica, Capgemini en Microsoft gewerkt. Ze heeft Europese studies gestudeerd in Amsterdam.

Praktische informatie

Het Nationale Algoritme Debat #2 vindt plaats in het Auditorium van Café-Restaurant Dauphine in Amsterdam. Dit is ongeveer 3 minuten lopen vanaf Station Amsterdam Amstel. Café-Restaurant Dauphine bevindt zich naast BNR Nieuwsradio en het Financieel Dagblad.

Het programma is als volgt:

  • 15.30 – 16.00 uur: inloop
  • 16.00 – 16.15 uur: opening & welkomstwoord
  • 16.15 – 18.00 uur: debat met prikkelende stellingen
  • Vanaf 18.00 uur: borrel

Je kunt je opgeven via deze link. Het event is gratis, dus geef je snel op! Bij een no show factureren wij een bedrag van €25,00 dat gedoneerd wordt aan diverse AI-fondsen. Mocht je vragen hebben, neem dan contact op via info@tottadatalab.nl of via 020 514 1328. Zien we jou ook op woensdag 13 november?!

Posted on 29 september 2019

Share the Story

Back to Top