Let’s talk about algorithms: het Nationale Algoritme Debat #2

Nationale Algoritme Debat

Algoritmes: een vloek of een zegen?

De eerste editie van het Nationale Algoritme Debat was een groot succes. Daarom hoefden wij – Verdonck, Klooster & Associates (VKA) en Totta data lab – niet lang na te denken over een eventuele tweede editie. We slaan opnieuw de handen ineen, en gaan dit keer op woensdag 13 november 2019 de maatschappelijke algoritmediscussie opnieuw aanwakkeren.

Vorig jaar gingen Kees Verhoeven (D66), Tijmen Blankevoort (Qualcomm), Jeroen van den Hoven (TU Delft), Marc Hijink (NRC), Frans Feldberg (VU) en Nicky Hekster (IBM Watson) met elkaar in discussie over de kansen en bedreigingen van algoritmes. Mocht je het gemist hebben, dan kun je de sfeer proeven door de aftermovie te bekijken of door het sfeerverslag te lezen.

Ook in 2019 was er weer veel aandacht voor de ontwikkeling en het gebruik van algoritmes, zowel in politiek Den Haag als in de maatschappij. Maar ook in de media: ‘Overheid gebruikt op grote schaal voorspellende algoritmes, ‘risico op discriminatie’, aldus de NOS, eind mei 2019. Belangrijke vraagstukken en wrijvingspunten hierbij gaan over transparantie, privacy en toezicht. Eind mei werd de regering verzocht een richtlijn te ontwikkelen voor algoritmegebruik door overheden. Daarnaast dienen zij een voorstel uit te werken over het toezicht op deze algoritmes. Genoeg redenen dus om dit jaar opnieuw met elkaar in discussie te gaan over algoritmes! En dan hebben we het alleen nog maar over de politiek..

Praktische informatie

Het Nationale Algoritme Debat #2 vindt plaats in het Auditorium van Café-Restaurant Dauphine in Amsterdam. Dit is circa 3 minuten lopen vanaf Station Amsterdam Amstel. Café-Restaurant Dauphine bevindt zich naast BNR Nieuwsradio en het Financieel Dagblad.

De sprekers die deelnemen aan het debat, zijn onder andere Melanie Peters (Rathenau Instituut), Jan Middendorp (VVD), Sandra van Heukelom (Pels-Rijcken) en Jitka Beukenkamp (Cognizant).

Het programma is als volgt:

  • 15.30 – 16.00 uur: Inloop
  • 16.00 – 16.15 uur: Opening & welkomstwoord – André Hendriks
  • 16.15 – 18.00 uur: Debat met prikkelende stellingen
  • Vanaf 18.00 uur: Borrel

Je kunt je opgeven via deze link. Het event is gratis, dus geef je snel op! Bij een no show factureren wij een bedrag van €25,00 dat gedoneerd wordt aan diverse AI-fondsen. Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via info@tottadatalab.nl of via 020 514 1328. Zien we jou ook op woensdag 13 november?!

Posted on 29 september 2019

Share the Story

Back to Top