Internet of Autonomous Things: wat is het, en waarom is het er?

Internet of Autonomous Things

Het Internet of Things innoveert continu, aan alle kanten. Een korte reminder: dit is een netwerk van apparaten (devices) die met elkaar verbonden zijn via sensoren. Maar ‘single’ devices zijn niet voldoende. Tenminste, als het aan onderzoekers ligt. Daarom komt Internet of Autonomous Things (IoAT) steeds vaker voor.

Van assisterend naar activerend

Er vliegen al behoorlijk wat drones rond en ook SIRI wint aan populariteit. Maar wat als een drone samenwerkt met SIRI? Dit is precies waar het om gaat bij Internet of Autonomous Things: samenwerken. Eerst helpt de mens de drone en SIRI op weg, maar na verloop van tijd is onze aansturing overbodig. Apparaten gaan dus verder dan informatieverwerking: ze doen ook echt iets met die informatie. Volledig onafhankelijk van de mens.

‘Zelf’ autorijden

Als je ‘kunstmatige intelligentie‘ googelt, zie je ‘m vaak voorbijkomen: de zelfrijdende auto. De verwachting dat dit het eerste, ‘IoAT-proof’ apparaat wordt, maar zo’n auto rijdt nog nergens rond. Dit is niet gek als je kijkt naar het eisenpakket dat bij IoAT komt kijken. Het apparaat en de technieken moeten veilig zijn, goed beveiligd worden en compliant zijn (aan alle wet- en regelgeving voldoen).

Maar zodra de zelfrijdende auto is er, worden autobestuurders niet volledig vervangen door virtuele chauffeurs. Wat waarschijnlijk wél meteen verandert, is het design van de auto. Onderzoekers vragen zich bijvoorbeeld af of een stuur nog nodig is. Daarnaast houden veel bedrijven – Tesla bijvoorbeeld – zich bezig met het bezit van auto’s. Zij denken na over robottaxi’s die je kunt huren. Zo worden autoritjes efficiënter én beter voor het milieu, omdat ze soms meerdere personen tegelijk vervoeren.

Internet of Autonomous Things: waarom?

Er zijn genoeg redenen om een apparaat IoAT-proof te maken:

-Er worden minder fouten gemaakt. IoAT is uitermate geschikt voor relatief makkelijke taken die vaak herhaald worden, bijvoorbeeld pakketjes vullen met producten. Als machines deze handelingen overnemen, is de kans op fouten kleiner. Een machine is geprogrammeerd, en dus altijd scherp. Bij mensen valt die alertheid weleens weg, zeker bij eentonig, repetitief werk.

-Er komen nieuwe expertises bij. Machines kunnen soms dingen die mensen nooit zouden kunnen. De resultaten hiervan zijn veelbelovend, en daar spelen wij dan weer op in.

-Mensen hebben minder controletaken. Controleren is tijdrovend en soms ook eentonig werk, maar je hebt er optimale concentratie voor nodig. Als deze processen uit handen worden gegeven, scheelt dit tijd en geld.

-Apparaten zijn na een tijdje volledig zelfstandig. Sterker nog, ze zijn dan in staat om zélf collega-apparaten aan te sturen. Ook kunnen devices zelfstandig informatiebronnen opzoeken en gebruiken.

Ideaal dus, die IoAT-apparaten. Naast het feit dat ze samenwerken én dit onafhankelijk van de mens doen, is er een derde voordeel. IoAT-devices kunnen met onverwachtse problemen dealen. Ze spelen niet alleen in op voorgeprogrammeerde situaties, maar ook op omstandigheden die ze nog niet eerder hebben gezien.

Internet of Autonomous Things in de praktijk

Dit klinkt allemaal veelbelovend, maar hoe ziet dit eruit in het echte leven? Oftewel: wat merken we (al) van deze trend, en wat kunnen we verwachten?

Minder criminaliteit. Zo krijg je autonome, gepatrouilleerde beveiligingsrobots die altijd opletten, scherp zijn en – letterlijk – niets uit het oog verliezen.

Veiligere transportatie, oftewel: zelfrijdende auto’s. Deze raken bijvoorbeeld niet afgeleid door omgevingsfactoren.

Nieuwe interactie. Denk aan virtuele assistenten, autonome agenten en chatbots. Op deze manier kan veel dienstverlenend werk worden overgenomen.

Wie beslist?

Kortom: IoAT-apparaten zijn onafhankelijk, intelligent en dealen met onverwachtse situaties. Ondanks het feit dat het nog in de kinderschoenen staat, is de kans van slagen groot. Aan processingskracht ligt het bijvoorbeeld niet. Neem een drone. Die heeft een GPS, videofeed, batterijsensor, veel draadloze netwerkconnecties en allerlei sensoren. Hetzelfde geldt voor verbindingen: aan WiFi en Bluetooth geen gebrek.

Veelbelovend kan intimiderend zijn, maar bij IoAT is dit niet het geval. Onderzoeksbureau Gartner zegt bijvoorbeeld dat de mens beslist, en dit ook blijft doen. ”We willen geen directe imitatie van het menselijk brein. Ook willen we niet dat machines ‘vrij’ worden; het blijven ten slotte computers”, zegt Gartner. Maar het is wél heel fijn dat er apparaten zijn die altijd ‘aan’ staan, alert zijn en dit ook blijven.

Want to know more?

Ben je benieuwd wat we nog meer in petto hebben als het gaat om data science? Neem dan contact op met Jesse Luk via j.luk@bluefield.eu of via 020 514 1328.

Posted on 17 januari 2020

Share the Story

Back to Top