De impact van corona op korte én lange termijn

Corona Impact Analyse

De directe gevolgen van corona voor de Nederlandse economie zijn overal zichtbaar en voelbaar. Fysieke outlets zijn gesloten, gaan sluiten of wijzigen openingstijden. De winkels die nog wél open zijn, nemen maatregelen met afzetlint, afschermschotten en een beperkt aantal toegestane bezoekers. Online omzet neemt juist enorm toe. Dit zorgt voor extra druk op de ICT-infrastructuur en op de logistiek, want de levertijden moeten redelijk blijven. Voor elke sector gelden dus andere gevolgen. Maar hoe breng je die gevolgen in kaart? Dan kan met onze Corona Impact Analyse, waarbij we de impact van corona op jouw business bekijken op drie niveaus.

Hollen én stilstaan

Kantoorpersoneel werkt massaal thuis en communicatie verloopt via calls en chats, ook buiten kantoortijd. Werk en privé lopen volledig door elkaar heen. Communicatieafdelingen draaien overuren, callcenters raken oververhit, tijdelijke thuiskantoren schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar er is ook tijd voor reflectie. Wat betekent de coronacrisis voor mijn organisatie op korte en lange termijn? Sterker nog: het is noodzakelijk om hier bij stil te staan.

Gevolgen van corona op drie niveaus

Vanuit het systeemdenken is het coronavirus een externe verstoorder die bestaande structuren compleet op hun kop zet. Daarom is het zinvol om op drie niveaus te kijken wat de impact is van deze structurele verandering. Dit doen wij met onze Corona Impact Analyse, waarbij we de gevolgen voor jouw business indelen in drie categorieën: 1) directe impact 2) kortstondige, incidentele impact en 3) langdurige, structurele impact.

1. Directe impact

Dit is groot en voelbaar in elke sector. Organisaties moeten zich herinrichten om te blijven ‘leveren’, of het nu een groothandel, bank of gemeente is. Daarom ontstaan overal creatieve en innovatieve oplossingen, zoals videoconcerten, e-learningprogramma’s en online advies voor je kapsel. Ondernemerschap en snel handelen zijn nu cruciaal, want morgen kan alles er heel anders uitzien.  

2. Kortstondige, incidentele impact

Alle overheidsmaatregelen maken één ding duidelijk: het idee dat deze crisis na een paar weken voorbij is, kunnen we achter ons laten. Kijk eens naar China. Vier maanden na de eerste lockdown-maatregelen komt het openbare leven mondjesmaat weer op gang. We moeten accepteren dat deze nieuwe situatie nog wel maanden kan duren. Optimisten praten over juni, terwijl sommige deskundigen verwachten dat we pas in september afscheid mogen nemen van ‘social distancing’.

Consequenties in de hele keten

Of het nou juni of september wordt, corona heeft grote impact op organisaties. Veel sectoren krijgen te maken met omzetverlies. Soms extreem, zoals de horeca, en soms aanzienlijk, bijvoorbeeld bedrijven die afhankelijk zijn van fysieke afspraken. Maar ook verder in de keten zijn er gevolgen. Producties vallen stil, dus energiebedrijven draaien verlies. Evenementen gaan niet door, dus mobiele betaalsystemen zijn niet meer nodig.

Verder kijken

Het management moet deze gevolgen kwalitatief en kwantitatief in kaart hebben om te kunnen handelen. Tuurlijk, er gebeurt al veel. Overheidsmaatregelen zoals het Noodfonds worden ingezet, personeelsbezetting wordt tegen het licht gehouden, afspraken met toeleveranciers worden heroverwogen en kredietverruiming wordt aangevraagd. Maar de cruciale vraag hierbij is: wat is de impact van corona op mijn business voor de komende maanden?

3. Langdurige, structurele impact

Het is verleidelijk om te denken dat als de coronacrisis voorbij is, we weer teruggaan naar de ‘normale’ tijden voor de crisis. Maar het verleden heeft ons geleerd dat dit niet aannemelijk is. Grote, maatschappelijke veranderingen leiden altijd tot structurele veranderingen. Iedereen raakt nu gewend aan nieuwe communicatie en services: van boodschappen doen tot entertainment. Dit heeft blijvende impact. Thuisbezorgen is toch wel comfortabel en een videocall is een prima alternatief voor een face-to-facemeeting. En dat terwijl sommige mensen zich hier eerst tegen verzetten.

Andere behoeftes

We worden nu gedwongen om met alternatieven te leven die we wellicht gaan waarderen en blijven gebruiken na de crisis. Er komt een versnelde adoptie van nieuwe (online) producten en diensten; klanten, burgers en leden gaan dus structureel anders communiceren en spenderen. Dit betekent ook dat de succesfactoren van jouw dienstverlening verschuiven. Ook belangrijk: je doelgroepsegmentatie verandert. Organisaties moeten hierop inspelen om relevant te blijven. Wie dit niet doet, verliest.

Corona Impact Analyse

Veel organisaties hebben behoefte aan een gefundeerde inschatting van de impact van de coronacrisis op korte en lange termijn. Het gaat om de incidentele gevolgen voor de komende maanden en de structurele gevolgen voor de komende jaren. Iedereen zit met dezelfde vraag. Wat zijn de mogelijke gevolgen en hoe berekenen we de kwantitatieve impact hiervan? Om antwoord te geven op deze vragen, moet je meerdere vakgebieden combineren: bedrijfskundige scenarioplanning, econometrische analyses, kwalitatief doelgroeponderzoek en digital analytics.  

De inzichten die hier uitkomen, moeten actionable zijn. Welke richting moeten we op met onze organisatie om relevant te blijven? Op welke nieuwe doelgroepen en behoeften kunnen we actief inspelen, bijvoorbeeld met productontwikkeling of communicatie? Waar liggen de kansen? Want één ding is zeker: nieuwe structuren creëren nieuwe kansen. Alleen moet je die kansen wel vinden, en daar helpen wij je graag bij.

Samen jouw kansen ontdekken?

Bluefield International heeft alle disciplines is huis om organisaties te helpen met de toekomst. Een toekomst die structureel gaat veranderen. Wij hebben consultants om de sector te analyseren, econometristen om veranderingen door te rekenen, insight professionals om de input uit de markt te halen, designers om inzichten te vertalen naar producten en diensten. Meer dan ooit willen managers weten waar ze aan toe zijn. En daar kunnen wij je bij helpen, op welk gebied dan ook. Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over onze Corona Impact Analyse.

Posted on 30 maart 2020

Share the Story

Back to Top