Wat is een data fabric en wat kun je ermee?

datawoensdag data fabric

Voor veel bedrijven is digitalisering noodgedwongen prioriteit #1 op dit moment. Digitale relaties opbouwen, online producten ontwikkelen en vervolgens op de markt brengen. En ook: digitale inzichten creëren. Data groeide al hard, maar door de coronacrisis werden bedrijven ineens gedwongen om vrijwel volledig te digitaliseren. Hoe intensiever je dit doet, hoe meer data je genereert. En die data moet worden beschermd, geïntegreerd en geoptimaliseerd. Maar hier is een oplossing voor: een data fabric.

Wat is een data fabric?

Dit is een systeem waarin architectuur en technologie het beste in elkaar naar boven halen. Het systeem is speciaal ontworpen om alle datamanagement-gerelateerde problemen tegen te gaan. Een data fabric is namelijk in staat om software en systemen met elkaar te verbinden, zonder de complexiteit van het zoveelste nieuwe systeem of platform. Het gaat hierbij niet alleen om een goedwerkende en logische infrastructuur, maar ook om de automatisering van bepaalde analytische taken. Tegelijkertijd brengt zo’n data fabric allerlei databronnen van verschillende locaties bij elkaar.  

Waarom is het er?

Bij bedrijven heerst veel druk om ‘waarde’ uit hun data te halen. Dit was voor dit coronatijdperk al zo, maar nu moeten bedrijven wel. Toch lopen veel bedrijven tegen praktische problemen aan, zoals een beperkt budget, te weinig kosten en een gebrek aan juiste vaardigheden. Data kan heel complex zijn, dus het is ingewikkeld om dit goed te managen. Daarnaast komen hier allerlei beveiligingsissues bij kijken.

Je moet data makkelijk kunnen verzamelen, analyseren en begrijpen, mocht je er waarde uit willen halen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat een bedrijf beslissingen neemt op basis van (inzichten uit) eigen data. Business Intelligence en data scientisten zorgen hier natuurlijk deels voor, maar voor het managen van de hoeveelheid data is een andere aanpak nodig. In dit geval kan een data fabric uitkomst bieden. Bedrijven kunnen namelijk blijven innoveren, ondanks de toenemende hoeveelheid data.

De data fabric checklist

De ene data fabric is de andere niet. Een data fabric moet in ieder geval aan de onderstaande eisen voldoen:

Automatische data engineering. Een data fabric moet inspelen op de behoeftes van datagebruikers, met zo min mogelijk datamanagement en complexiteit.

Een verenigde datasemantiek. De data moeten een duidelijke definitie hebben, zodat het een online werkplaats wordt voor alle datagebruikers, zonder verwarring.

Gecentraliseerde beveiliging.  

Transparantie. Je moet kunnen zien hoe gebruikers met data omgaan, in welke mate bepaalde data beschikbaar zijn, in hoeverre data betrouwbaar zijn, et cetera. 

Makkelijk te integreren met andere platformen.

Een toekomstbestendige infrastructuur; de data hoeft niet continu verplaatst te worden.

De voordelen

Een behoorlijke eisenlijstje, dus. Maar wat heb je aan zo’n data fabric? Wat zijn de voordelen?

-Je kunt op een veilige manier back-ups maken van je data

-Het platform is volledig compliant

-Je maakt minder kosten door data in één platform te verwerken

-Er zijn minder datasilo’s, oftewel kanalen of platformen met data

-Het platform ondersteunt meerdere datalocaties

-Je kunt je data vanuit één centraal punt aansturen

-Het zorgt voor eenheid in de data én eenheid als het gaat om de datamanagement-werkwijze

Een welkome uitkomst

Kortom: een data fabric platform combineert verschillende soorten opslag, toegang, voorbereidingsprocessen, analytics en beveligingstools, en dat allemaal volledig compliant. Datamanagement wordt hierdoor geen vervelend taakje dat altijd maar uitgesteld wordt, maar juist een soepel, routinematig proces. Er komt ook steeds meer behoefte om data real-time te analyseren en historische data te verzamelen, en dan kan zo’n data fabric voor veel bedrijven zeker een handige, aangename uitkomst zijn.

Posted on 2 juni 2020

Share the Story

Back to Top